APPUCAR: Aplikasi "E-hailing" - Mohamed Suhaimi, Muazin; Shamsul Kamal Ahmad Khalid, (Applied Information Technology And Computer Science, 2021)
Abstrak: Peralihan arus kemodenan memperlihatkan banyak aspek kehidupan yang telah berubah. Boleh dikatakan hampir kesemuanya kini beralih kepada bentuk gaya hidup digital yang lebih menjimatkan masa. Seiring dengan kemajuan teknologi pada masa kini, aplikasi yang dibangunkan ini menggunakan bahasa pengaturcaraan C# dengan berasaskan platform Visual Studio.Tujuan utama aplikasi ini adalah untuk penumpang yang bergelar pelajar terutamanya di kawasan kampus. Modul navigasi ini dibangunkan berasaskan ‘Google Map’ dan ‘Google API’. Di dalam aplikasi ini juga mempunyai satu platform yang mana menggunakan sistem talian bersama pemandu untuk berhubung. Akhir sekali, penumpang dapat menggunakan perkhidmatan pemandu dengan kadar segera kerana pemandu juga mungkin akan terdiri daripada golongan pelajar yang mana dapat mencari sumber pendapatan sampingan menggunakan aplikasi ini. Beberapa pengujain telah dilaksanakan. Hasil pengujian mendapati kesemua pengujian berpuashati dengan mencapai 100%. Kepuasan pengguna menunjukkan pada kadar 80% untuk sangat bagus. Kata Kunci: gaya hidup,kemajuan, aplikasi, Google Map Abstract: The shift of modernity shows that many aspects of life have changed. Arguably almost all of them are now switching to a more time -saving form of digital lifestyle. Along with the advancement of technology today, the application developed uses the C# programming language based on the Visual Studio platform. The main purpose of this application is for passengers who are students, especially in the campus area. This navigation module is developed based on ‘Google Map’ and ‘Google API’. In this application also has a platform which uses the system with drivers to communicate. Finally, passengers can use the driver's service immediately because the driver may also consist of students who can find a source of side income using this application. Several tests have been performed. The test results found that all tests were satisfied by reaching 100%. User satisfaction shows at a rate of 80% for very good. Keywords: lifestyle, advancement, application, Google Map