MyFREELANCER App - Hanip, Muhammad Izzul; Abdul Hamid, Norhamreeza (Applied Information Technology And Computer Science, 2022)
Abstrak: MyFREELANCER ialah aplikasi Android yang bertindak sebagai pasaran pekerja bebas dalam talian yang berpangkalan di Malaysia. Pada masa kini, pekerja bebas memainkan peranan yang besar di Malaysia. Kekurangan pasaran pekerjaan bebas dalam talian tempatan menyukarkan pekerja bebas di Malaysia untuk memasarkan diri mereka dan mencari pekerjaan. Di samping itu. penggunaan media sosial tidak cukup untuk pekerja bebas memasarkan diri mereka Oleh itu, aplikasi Android pasaran pekerjaan bebas dalam talian yang berpangkalan di Malaysia, MyFREELANCER, dibangunkan untuk pekerja bebas Malaysia memasarkan diri mereka dengan efisyen dan untuk pelanggan mencari pekerja bebas Malaysia dengan mudah. Aplikasi ini hanya terpakai untuk pekerja bebas dan pelanggan di Malaysia. Model prototaip digunakan sebagai metodologi untuk membangunkan projek ini. Untuk menjadikan antara muka pengguna grafik kelihatan kemas dan moden, rangka kerja flutter telah digunakan. Selain itu, projek ini dibangunkan dengan menggunakan Microsoft Visual Studio Code sebagai Intergrated Development Environment (IDE) bersama-sama dengan Firebase sebagai Cloud Firestore. Melalui aplikasi ini, ia akan menjadikan proses aktiviti pekerjaan bebas lebih mudah dan efisyen. Ia juga akan meningkatkan kebarangkalian pekerja bebas diupah kerana persaingan dikurangkan daripada global kepada tempatan. Abstract: MyFREELANCER is an Android app which act as an online freelance marketplace that is based in Malaysia. Nowadays, freelancer plays a big role in Malaysia. Lack of local online freelance marketplace makes it difficult for freelancer in Malaysia to market themselves and finding jobs. Also, by only using social media, it is not enough for freelancer to market themselves. Therefore, Malaysia-based online freelance marketplace Android app, MyFREELANCER, is developed for Malaysian freelancer to market themselves efficiently and for customer to find Malaysian freelancer with ease. This app is only applicable for freelancer and customer in Malaysia. Prototype model was used as the methodology to develop this project. To make the graphical user interface look slick and modern, flutter framework is used. Besides that, this project was developed by using Microsoft Visual Studio Code as integrated development environment (IDE) along with Firebase as its cloud firestore. Through this app, it will make the process of freelance assigning activity simpler and easier. It is also will increase the possibilities of freelancer getting hired as the competition is reduced from global to local.