Sistem IoT Smart Bin - Mohamad Farris Farhan Mohd Noorfiza,; Noor Azah Samsudin, (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Perkembangan IoT telah membuka jalan untuk peningkatan dalam banyak aspek kehidupan. Satu isu yang perlu diperbaiki ialah pengendalian kutipan sampah. Kertas kerja ini mencadangkan sistem berasaskan IoT yang boleh menyokong tenaga kerja sedia ada untuk menguruskan sisa yang dijana dalam sektor sesebuah bandar. Sistem yang dicadangkan ini bertujuan untuk meminimumkan isu limpahan tong sampah dengan memaklumkan kakitangan yang ditugaskan untuk mengutip apabila tong sampah akan diisi sepenuhnya. Sistem IoT Smart Bin ini dibina khas untuk SMK Kubang Kerian 2 memandangkan sekolah tersebut masih menggunakan cara pengutipan sampah cara lama. Hasil agregat sistem yang disebutkan di atas membantu dalam membesarkan kecekapan kerja dan dalam pengurangan masa dan kos untuk menyiapkannya.