ANALISIS HUBUNGAN ANTARA MAJIKAN DAN PEKERJA MENURUT PERSPEKTIF ISLAM - MOHD NOH, ZAINUDDIN; AHMAD, SHAKILA; HALIM, HARLIANA (Human Sustainability Procedia, 2018)
Majikan dan pekerja merupakan modal insan terpenting bagi sebuahorganisasi. Keserasian dan kejelikatan hubungan antara keduanyaakan menyumbang kepada kecemerlangan organisasi danpeningkatan produktiviti.PerspektifIslammenetapkan, disampingpenghasilan produk dan perkhidmatandalam bentuk material,keberkatan rezeki yang bergantung kepada keredhaan Allah SWTwajib diperolehi. Oleh itu, Islam telah menggariskanelemen-elemendalam hubungan manusia sebagai asas untuk mendapat keredhaanAllah SWT. Elemen-elemen tersebut sekiranya diaplikasikan dalamhubungan antara majikan dan pekerja akanmewujudkan ketenangandan kesejahteraan dalam organisasi dan masyarakat. Justeru, kertaskerja ini akan membincangkan beberapa elemen pentingyangdigariskanIslam dalammenjaga hubungan antara majikan danpekerja.Pendekatanpenulisan inimenggunakan kaedahkualitatifiaitu melaluipemerhatian dan kajian perpustakaanbagi mendapatkansumber.Sumberinidianalisismenggunakanpendekatanperbandingan dan induktif.Hasil daripadapenelitianini mendapati,Islam telah menggariskan beberapa elemensepertitaaruf, taawun,takafuldantasammuhsebagai panduan dalam menguruskanhubunganmanusia di dalam organisasi terutamanya di antaramajikan dan pekerja.Justeru,penelitianini juga diharapkan akanmenyumbang kepada pemantapanpengurusan organisasi bagimencapai kecemerlangandi dunia dan akhirat serta membuka ruangpenyelidikan lanjutdiadakan dalambidang yang berkaitan.