Rumah Mampu Milik Pulau Pinang: Dasar, Akses dan Cabaran - Rameli, Norizan; Dani Salleh; Ramli, Fariha (Human Sustainability Procedia, 2025)
Isu perumahan mampu milik terus menjadi cabaran utama dalam konteks urbanisasi pesat, khususnya di negeri maju seperti Pulau Pinang. Artikel ini membincangkan pelaksanaan tiga dasar utama yang diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang iaitu Dasar Rumah MutiaraKu, Dasar Penjualan dan Pemilikan Rumah Kos Rendah/Kos Sederhana Rendah, serta Dasar Melestarikan, Melariskan dan Mempergiatkan Penjualan Rumah Mampu Milik. Tumpuan diberikan terhadap aspek kelayakan, mekanisme permohonan, kawalan pemilikan dan keterjangkauan harga berdasarkan kategori pendapatan isi rumah. Dapatan menunjukkan bahawa walaupun dasar-dasar ini dirangka dengan struktur yang sistematik dan inklusif, pelaksanaannya masih berdepan dengan cabaran dari segi pemantauan, ketelusan, dan kesesuaian harga dengan realiti semasa. Oleh itu, penambahbaikan menyeluruh diperlukan bagi memastikan dasar perumahan mampu milik benar-benar memberi manfaat kepada kumpulan sasaran dan menyumbang ke arah pembangunan perumahan yang adil dan mampan.