Kedudukan Penyertaan Belia dalam Proses Pembentukan Dasar Awam - Lutfan Jaes; Kamaruddin , Yuslizar; Mohd Ali, Adi Syahid; Azhar, Nurizyani; Maula, Asyraf; Abdullah, Muhaymin Hakim (Human Sustainability Procedia, 2023)
Abstrak: Sebagai populasi terbesar masyarakat di Malaysia, aspirasi golongan belia wajar mendapat tempat dalam proses pembentukan sesebuah dasar. Selain daripada melaksanakan hak mereka sebagai seorang warganegara, penyertaan belia dalam proses pembentukan dasar awam juga dapat meningkatkan kedudukan belia untuk sama-sama memacu pembangunan sesebuah negara. Faedah yang diterima hasil daripada penyertaan belia juga bukan sahaja dapat memberi kesan positif kepada belia, malah ia turut menyumbang kepada keberkesanan pelaksanaan sesebuah dasar yang dibentuk tersebut. Namun begitu, kebanyakan hasil penyelidikan mendapati terdapat banyak halangan dan cabaran untuk aspirasi belia diterima pakai di dalam sesebuah dasar disebabkan kebolehupayaan belia itu sendiri dan pandangan pembuat dasar terhadap golongan belia. Usaha kerajaan untuk meningkatkan penyertaan belia perlulah dilaksanakan secara konsisten agar fungsi dan kebolehan yang ada pada golongan belia dapat diupayakan secara optimum. Akhir sekali, kedudukan penyertaan golongan belia hanya dapat diterjemahkan sekiranya semua pemegang taruh dalam persekitaran pembentukan dasar dapat bekerjasama bagi merealisasikan sebuah dasar yang bersifat inklusif. Keywords: Penyertaan belia, kedudukan belia, dasar awam.