Sistem Kawalan Persekitaran Rumah Hijau - Sanusi @ Ikhsan, Mohd Hamim; Khair, Khairul Anam (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2025)
Rumah hijau sangat berguna dalam pertanian di Malaysia kerana ia membolehkan tanaman tumbuh dalam persekitaran terkawal yang mengurus suhu dan kelembapan tanah bagi meningkatkan hasil tanaman. Projek ini bertujuan untuk memperkenalkan sistem kawalan automatik dalam rumah hijau di Malaysia, yang membolehkan pengurusan suhu, kelembapan tanah, dan kelembapan udara yang optimum bagi pertumbuhan tumbuhan. Rumah hijau di Malaysia menggunakan struktur kaca atau plastik khusus untuk mengawal suhu dalaman agar lebih stabil berbanding suhu luaran, membenarkan pertanian sepanjang tahun tanpa bergantung kepada cuaca. Projek ini menggunakan penderia, Arduino Uno, dan penggerak untuk mengurus sistem pengairan dan pengudaraan secara automatik, untuk meningkatkan kecekapan sumber dan produktiviti pertanian. Sistem ini memantau dan mengawal faktor persekitaran secara berterusan, memastikan keadaan optimal bagi tumbuhan dan mengurangkan keperluan pengendalian manual. Pengujian awal menunjukkan bahawa sistem ini berfungsi dengan baik dalam mengesan dan bertindak balas terhadap perubahan persekitaran, termasuk mengawal suhu dengan kipas dan mengekalkan kelembapan tanah yang sesuai melalui pam air. Sistem ini dapat meningkatkan kecekapan sumber dan hasil tanaman dalam pertanian rumah hijau di Malaysia dengan mengintegrasikan teknologi secara efisien dan berkesan.