Aplikasi Realiti Pergerakan (AR) Untuk Standard Subjek Muzik Tahun 4 Sekolah Rendah: Aplikasi Realiti Pergerakan (AR) Untuk Standard Subjek Muzik Tahun 4 Sekolah Rendah - Yasin, Suhaimi; Auni Athirah Suruji; Siti Nursyafiqah Selamat; Zamzamir, Shafika; Hazwani Rahmat; Juliana Mohamed; Noordiana Kassim (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2021)
Abstract: ‘Mobile Application Augmented Reality for Music Subject Standard 4 Primary School’ merupakan aplikasi mudah alih yang menggunakan kaedah objek visual janaan komputer bagi kegunaa mata pelajaran muzik yang terdapat di dalam silibus sekolah rendah. Permasalahan yang berlaku pada murid-murid di sekolah ialah cara pembelajaran yang menggunakan nota bertulis atau buku sebagai panduan asas pembelajaran didapati kurang menarik perhatian murid-murid untuk mempelajari mata pelajaran ini. Kajian ini dilakukan adalah bertujuan untuk menarik minat murid-murid terhadap mata pelajaran muzik yang sebelumnya didapati kurang menarik bagi mereka. Bukan itu sahaja, jika aplikasi ini dapat digunakan dengan baik ia juga dapat memberi pendedahan kepada pelajar mengenai teknologi yang semakin canggih ini dan membmberi manafaat dalam bidang pendidikan. Oleh itu, metodologi yang akan diaplikasikan di dalam projek ini adalah model ADDIE. Model ADDIE digunakan kerana ianya sesuai dengan projek yang dijalankan dan mempunyai lima fasa iaitu analisis, reka bentuk, pengembangan, pelaksanaan dan penilaian. Kesimpulannya, semoga projek yang dilaksanakan ini dapat memberi banyak pendedahan kepada orang ramai dan dapat membantu pihak sekolah dan kanak-kanak khususnya kepada guru-guru yang mengajar pembelajaran mata pelajaran muzik ini.