Mesin Pembersih Pantai Hermit Crab - Mohammad Noor, Hafsa; Rozaini Risham, Rusyaidi Nukhairin; Mohamad Nor Apendi, Muhammed Danial; Abdul Rahim, Muhammad Fadhil (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Pencemaran pantai di Malaysia adalah isu yang semakin mendapat perhatian. Terdapat pelbagai jenis sampah yang mencemarkan keindahan pantai disebabkan oleh tingkah laku pengunjung yang tidak bertanggungjawab. Pencemaran ini membahayakan hidupan akuatik dan fauna liar yang berkeliaran di pantai Malaysia. Untungnya, terdapat banyak masyarakat dan sukarelawan yang bergiat dalam kempen membersihkan pantai dan mengadakan aktiviti pengutipan serta pembersihan pantai. Namun, kaedah manual dengan menggunakan tangan kosong terkadang tidak efisien dan mungkin membahayakan penglibatan mereka. Walaupun ada penyelidik dan jurutera yang telah mencipta mesin pembersih yang berkesan, kos tinggi sering menjadi penghalang kepada aksesibiliti mesin tersebut. Mesin Pembersih Pantai Hermit Crab menjanjikan penyelesaian yang berpotensi. Ia menggunakan teknologi jengkaut dan tong penapis untuk mengutip dan membersihkan sampah yang terperangkap dalam pasir. Reka bentuk khas tong penapis membolehkan pemisahan yang berkesan antara sampah dan pasir. Hasilnya sangat positif, dengan mesin Hermit Crab mengurangkan masa pembersihan dan penggunaan tenaga sebanyak 56.2% berbanding kaedah manual. Mesin ini telah melalui pelbagai peningkatan untuk memastikan kelancaran pengurusan oleh pengguna dan kesan positif terhadap alam sekitar.