Kajian Perbandingan Indeks Kualiti Air antara Sungai Gombang dan Sungai Panchor, Muar - Hanis Sufina Shamsul,; Khairojizat, Najwa; Fadhlin Sakina Nor Abdan,; Mardiha Mokhtar, (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2025)
Masalah kualiti air telah mula mendapat perhatian yang ketara daripada masyarakat di Malaysia kerana isu pencemaran air telah timbul sejak beberapa tahun lalu. Oleh itu, penentuan status kualiti air mentah adalah penting untuk memastikan tahap kualiti air mentah telah memenuhi piawaian yang boleh digunakan. Kajian ini bertujuan untuk menguji indeks kualiti air di dua lokasi iaitu Sungai Gombang dan Sungai Panchor, Muar. Kemudian, membuat perbandingan Indeks Kualiti Air (WQI) serta menghubungkaitkan keadaan persekitaran dengan hasil ujikaji. Pencirian lengkap dan klasifikasi kualiti air telah dibandingkan dengan piawaian Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan ditentukan dengan menjalankan ujikaji. Keputusan menunjukkan kualiti air dengan nilai WQI antara 54.54 hingga 69.80. Kawasan kajian dapat diklasifikasikan di dalam julat kurang tercemar. Walaubagaimanapun, air sungai di kawasan kajian boleh digunakan sebagai air minuman, tetapi ia memerlukan rawatan lanjut sebelum digunakan. Air itu hanya sesuai untuk aktiviti perikanan dan pengairan pertanian jika tidak dirawat. Rawatan air sisa adalah proses yang penting untuk memastikan kualiti air sungai berada pada tahap yang sesuai mengikut parameter.