Halangan dan Cabaran Utama dalam Kalangan Orang Kurang Upaya (OKU) dalam Mengakses Sumber dan Perkhidmatan Kecemasan di Klinik Kesihatan - ROSMAN, SYAIDATUL ANIS; Abdul Rahman , Mohammad Ashraf (Progress in Engineering Application and Technology, 2024)
Pengenalan Akta Orang Kurang Upaya 2008, yang diperkenalkan pada 7 Julai 2008, mencerminkan komitmen negara untuk mempromosikan inklusiviti dan meningkatkan kualiti hidup golongan Orang Kurang Upaya (OKU). Akta ini bertujuan melindungi hak OKU dan memastikan akses yang sama kepada peluang dan perkhidmatan dalam pelbagai aspek kehidupan, termasuk situasi kecemasan. Kajian ini mempunyai tiga objektif utama. Pertama, ia bertujuan untuk menentukan halangan dan cabaran yang dihadapi oleh OKU dalam mengakses perkhidmatan kecemasan di Klinik Kesihatan. Kajian literatur menunjukkan terdapat lapan faktor yang mungkin menjadi halangan. Kedua, kajian ini mengenal pasti halangan dan cabaran paling dominan yang dihadapi oleh OKU di Klinik Kesihatan. Borang soal selidik yang mengandungi faktor-faktor dari kajian pertama digunakan untuk mencapai objektif ini. Pada 15 April 2024, soal selidik ini diedarkan kepada 120 pelajar OKU di Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan OKU (PLPP) Bangi melalui Google Form. Kajian rintis melibatkan 30 pelajar OKU di PLPP Bangi menunjukkan nilai kebolehpercayaan soal selidik adalah 0.800. Objektif ketiga melibatkan analisis perbezaan halangan dan cabaran berdasarkan faktor demografi responden. Analisis ini membantu mengenal pasti kumpulan yang paling terkesan dan merancang langkah efektif untuk mengatasi halangan dalam mengakses perkhidmatan kecemasan di Klinik Kesihatan. Dengan memahami pandangan dan keperluan OKU, langkah-langkah dapat diambil untuk menyelaraskan dan meningkatkan penyediaan fasiliti serta keselamatan di Klinik Kesihatan secara menyeluruh.