Faktor Motivasi Ekstrinsik dalam Kalangan Graduan bagi Pengekalan Kerja di Kolej Vokasional - Siti Sakirah Mat Hasan; Zurina Yasak; Rozali, Mohd Zulfadli (Research and Innovation in Technical and Vocational Education and Training, 2025)
Industri hospitaliti berkembang pesat dan menyumbang secara signifikan kepada ekonomi negara, namun menghadapi masalah kadar pusing ganti pekerja yang tinggi. Kajian ini bertujuan mengenal pasti faktor motivasi ekstrinsik yang mempengaruhi pengekalan kerja graduan kolej vokasional melalui pendekatan kuantitatif dengan soal selidik kepada 118 responden melalui Google Forms. Hasil kajian menunjukkan bahawa faktor motivasi ekstrinsik adalah tinggi dengan skor min bagi gaji dan faedah (M=4.33), hubungan rakan sekerja (M=4.75), persekitaran kerja (M=4.79), dan pengiktirafan (M=4.6), dengan faktor persekitaran kerja dikenal pasti sebagai faktor paling dominan. Analisis statistik menggunakan pekali korelasi Pearson-r mendapati terdapat hubungan positif sederhana (r=0.69) antara persekitaran kerja dan tempoh perkhidmatan, namun tidak signifikan secara statistik dengan nilai p > 0.05. Kesimpulannya, persekitaran kerja memainkan peranan penting dalam pengekalan kerja graduan, dan usaha penambahbaikan melalui komunikasi efektif, laluan kerjaya yang jelas, dan faedah tambahan perlu diberi perhatian untuk mengurangkan kadar pusing ganti pekerja.