Pemeliharaan dan Penyelenggaraan Model Monumen di Taman Tamadun Islam (TTI), Kuala Terengganu - Apandi, Muhammad Daniel Haikal; Mat Radzuan, Indera Syahrul (Research in Management of Technology and Business, 2022)
Kajian ini memfokuskan kepada pemeliharaandan penyelenggaraan yang dilaksanakan ke atas model replika monumen di Taman Tamadun Islam (TTI )yang terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Umum mengetahui Taman Tamadun Islam ini merupakan sebuah taman tema yang bertemakan pendidikan dan libur diri yang menempatkan 22 koleksi monumen dari seluruh dunia yang merentasi benua Asia, Eropah dan Afrika. Kebanyakan bangunan atau sesuatu monumen kini mengalami kerosakan pada elemen-elemen dan struktur-struktur hasil karya tersebut. Sebagai contohnya, tindakan daripada manusia, haiwan dan alam sekitar juga merupakan faktor utama bagi sesuatu kerosakan itu berlaku. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk mengenalpastipengurusan penyelenggaraan yang dijalankan ke atas model monumen tersebut dan mengenalpasti jenis kerosakan elemen yang berlaku pada monumen itu. Kajian ini melibatkan kaedah kualitatif iaitu melalui temu bual dan pemerhatian. Penggunaan data dalam kajianini melibatkan data primer iaitu dari kaedah kualitatif dengan menemu ramah pengurus penyelenggaraan monumendan pemerhatian terhadap kerosakan elemen yang berlaku terhadap monumen tersebut dan data sekunder puladiperolehidaripada laman web dan jurnal yang berkaitanpengurusan dalam penyelenggaraan. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat beberapa kerosakan elemen yang berlaku terhadap monumen tersebut yang disebabkan beberapa faktor dalam penyelenggaraan. Adalah sangat penting bagi pengurusan penyelenggaraan untuk mengekalkan sesuatu ciri warisan dan budaya pada sesuatu monumen tersebut.