Kajian Penggunaan Internet Pelbagai Benda (IoT) di Tapak Pembinaan - Li Fei, Tan; Sarpin, Norliana; Omar, Roshartini; Shafii, Haryati (Research in Management of Technology and Business, 2025)
Industri pembinaan Malaysia khususnya dalam kalangan kontraktor sedang mengalami transformasi yang ketara melalui penyepaduan teknologi Internet Pelbagai Benda (IoT). Walaubagaimanapun penggunaan IoT di kalangan kontraktor pembinaan masih di tahap yang rendah. Masalah utama dalam sektor pembinaan Malaysia ialah tahap produktiviti yang rendah disebabkan oleh kelewatan dalam pendigitalan dan cabaran dalam penggunaan teknologi IoT, seperti isu keselamatan siber, penyepaduan data, dan sambungan yang tidak stabil di tapak pembinaan. Kajian ini bertujuan untuk menilai pemahaman kontraktor tentang IoT, mengenal pasti faedahnya, dan mencadangkan langkah untuk meningkatkan penggunaannya di tapak pembinaan. Kajian ini menggunakan metodologi penyelidikan kuantitatif, di mana borang soal selidik telah diedarkan kepada 234 responden. Seramai 143 responden mewakili 60.6% telah memberi maklum balas. Dengan bantuan perisian SPSS, data kuantitatif kajian ini dianalisis secara deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan bahawa walaupun pemahaman kontraktor tentang IoT masih terhad, terdapat peningkatan kesedaran tentang potensi manfaatnya, terutamanya dalam meningkatkan keselamatan dan produktiviti di tapak pembinaan. Untuk meningkatkan penggunaan teknologi IoT, kajian itu mencadangkan langkah strategik seperti latihan pekerja yang komprehensif dan pelaburan dalam infrastruktur digital. Secara keseluruhan, kajan ini menggariskan potensi transformatif IoT dalam merevolusikan industri pembinaan, menonjolkan keperluan untuk strategi yang disasarkan untuk menangani cabaran teknikal dan menggalakkan integrasi teknologi.