Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Tingkah Laku Pembayaran Tanpa Tunai dalam Kalangan Pelajar UTHM: Pasca Covid-19 - Nur Siti Hajar Khirun; R. Chandrashekar (Research in Management of Technology and Business, 2025)
Pandemik COVID-19 telah mengubah landskap pembayaran di Malaysia, dengan meningkatkan permintaan dan penggunaan pembayaran tanpa tunai. Kajian ini bertujuan untuk meneliti dampak pandemik terhadap persepsi dan niat pelajar universiti terhadap pembayaran tanpa tunai. Dengan mengambil contoh dari pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), kajian ini mengukur pengaruh faktor-faktor seperti kesedaran, keinginan, dan faktor-faktor keamanan terhadap tingkah laku pembayaran tanpa tunai. Melalui pengumpulan data secara dalam talian menggunakan soal selidik, kajian ini memberikan pandangan yang bervariasi dari pelbagai latar belakang akademik dan budaya. Hasil kajian diharapkan dapat memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang perubahan tingkah laku pembayaran di kalangan pelajar universiti, serta memberi landasan untuk pembangunan strategi yang lebih efektif dalam mempromosikan penggunaan pembayaran tanpa tunai di masa depan