Hubungan antara Gaya Kepimpinan dengan Prestasi Kerja dalam kalangan Pekerja di Tiga Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Terbaik di Malaysia - Intan Diana Sharmiza Hamlizar,; Salahudin, Shahrul Nizam (Research in Management of Technology and Business, 2024)
Kajian ini memfokuskan kepada hubungan antara gaya kepimpinan dan prestasi kerja dalam kalangan pekerja di 3 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) terbaik di Malaysia. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan mengumpul data melalui soal selidik yang diberikan kepada pekerja di 3 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) terbaik di Malaysia. Hasil analisis menunjukkan bahawa gaya kepimpinan transformasi dan transaksional mempunyai hubungan yang signifikan dengan prestasi kerja dalam kalangan pekerja di 3 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) terbaik di Malaysia. Dapatan ini menjelaskan lagi kepentingan gaya kepimpinan yang berkesan dalam mencapai prestasi kerja yang tinggi.