Kajian Penggunaan Buluh sebagai Bahan Tambah dalam Campuran Tanah Liat Pembuatan Atap Genting dalam Industri Pembinaan - Mustafa, Muhammad Ikram Hamka; Shareh Musa, Sharifah Meryam; Kasim, Narimah; Abd Rahim, Mohd Hilmi Izwan (Research in Management of Technology and Business, 2024)
Atap adalah komponen penting bagi sesebuah bangunan, dan ia telah digunakan selama berabad-abad untuk menutupi bahagian atas bangunan. Permintaan terhadap penggunaan atap ini sangat tinggi kerana ia adalah sebuah keperluan dalam aktiviti pembinaan. Walau bagaimanapun, atap genting tanah liat boleh menjadi rapuh dan tidak tahan lama. Hal ini kerana, atap genting tanah liat boleh menjadi rapuh dan terdedah kepada kerosakan semasa pemasangan, dan juga disebabkan oleh keadaan cuaca yang ekstrem. Oleh itu, kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji penggunaan buluh sebagai bahan tambah dalam campuran tanah liat pembuatan atap genting, menguji kekuatan dan ketahanan atap genting tanah liat dan mengenal pasti komposisi campuran buluh dengan atap genting tanah liat yang paling optimum dari segi resapan air. Atap genting tanah liat yang dihasilkan ini dicampurkan dengan hirisan buluh ke dalam tanah liat sebelum proses pembuatan atap genting. Seterusnya, ujikaji dijalankan ke atas sampel tersebut bagi mengetahui keberkesanan buluh tersebut iaitu melalui Ujian Kekuatan Melintang. Ujian ini dilakukan untuk menguji kekuatan dan ketahanan atap genting tanah liat yang dihasilkan. Hasil kajian didapati sampel campuran buluh nisbah 7% adalah sampel yang paling kuat dengan nilai 71.05Mpa. Seterusnya, menentukan kadar serapan air bagi sampel campuran dan sampel kawalan dengan dilakukan dengan merendamkan bahan tersebut selama 24 jam didalam air dan kemudiannya kedua-dua sampel tersebut ditimbang beratnya bagi melihat perbezaan sebelum dan selepas kadar resapan air dilakukan. Hasil kajian didapati sampel nisbah 3% adalah sampel yang paling rendah dari segi resapan air dengan nilai 5g. Oleh itu, penggunaan buluh boleh dijadikan bahan campuran dalam menghasilkan atap genting tanah liat.