Pengaplikasian Teknologi dalam Proses Penilaian Harta Tanah - Asri, Nurfarah Liyana; Kasim, Rozilah (Research in Management of Technology and Business, 2025)
Isu berkaitan pelaksanaan proses penilaian hartanah di kawasan dengan data terhad dan spesifik semakin mendapat perhatian di kalangan penilai hartanah. Masalah ini perlu ditangani dengan penggunaan teknologi hartanah (proptech) bagi memudahkan proses penilaian dan pengumpulan data secara lebih sistematik. Kajian ini bertujuan mengenal pasti faktor serta cabaran dalam penggunaan teknologi dalam proses penilaian hartanah dari perspektif penilai hartanah. Pendekatan kuantitatif digunakan dalam kajian ini melalui kaji selidik berbentuk soal selidik yang diedarkan kepada 96 responden sasaran, terdiri daripada penilai hartanah dari sektor awam dan swasta di Lembah Klang. Data yang dikumpulkan dianalisis menggunakan perisian SPSS, dengan fokus kepada analisis deskriptif dan taburan kekerapan. Hasil kajian ini mengenal pasti faktor serta cabaran utama yang berkaitan dengan penggunaan teknologi dalam proses penilaian hartanah. Dapatan kajian ini juga boleh digunakan sebagai panduan kepada para penilai hartanah, khususnya dalam pengaplikasian teknologi dalam penilaian hartanah bagi meningkatkan keberkesanan dan ketepatan proses penilaian.The issue of implementing the property valuation process in areas with specific and limited data is increasingly receiving attenttion among property valuers. This issue must be addressed by leveraging various property techology (proptech) technologies to facilitate the valuation and adata collection process. This study aims to examie te factors and identify challenges related to applying techology in property valuation from the perspective of property valuers. The research methodology used is quantitative, using a survey through questinnaires distributed to 96 targeted respondents, consisting of property valers from the public and private sectors in the Klang Valley. The data collected was analysed using SPSS software, focusing on descriptive ad frequency analysis. The findings have identified factors and challenges related to the application of technology in the property valuation process. The results also can be used as a guide for valuers, especially regarding the application of technology in the property valuation process.